رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی قرار است روز شنبه دوم اسفندماه وارد ایران شود که خبرگزاری رویترز به نقل از چند دیپلمات اعلام کرده آژآنس ذرات اورانیوم را در دو سایت در ایران یافته است. این یافتهها میتواند نگرانی از فعالیتهای هستهای پیشتر اعلام نشده ایران را افزایش دهد.
سفر گروسی به ایران با هدف متقاعد کردن این کشور به بازگشت به تعهدات برجامی و همچنین تلاش برای بازداشتن این کشور از کاهش بیشتر تعهدات انجام شده است.
کشف اورانیوم در دو سایتی که پیشتر گزارش نشده بود
در حالی که قرار است آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته آینده گزارش فصلی خود درباره برنامه هستهای ایران را منتشر کند، هفت دیپلمات به رویترز گفتند آژانس از این فرصت برای توبیخ ایران به دلیل عدم توضیح قانعکننده درباره منشاء ذرات اورانیوم در دو سایت اعلام نشده، استفاده میکند.
به گزارش رویترز، این ذرات در بازرسیهای سرزده آژانس از این دو سایت در ماههای اوت و سپتامبر سال گذشته پیدا شده است. ایران به مدت هفت ماه از انجام این بازدید ممانعت کرده بود.
دو منبع آگاه به رویترز گفتند اورانیوم یافت شده، غنینشده بوده اما وجودشان حاکی از مواد یا فعالیتهای اعلام نشده در این دو سایت است که ایران باید اعلام میکرد.
پنج دیپلمات گفتند آژانس یافتههایش را با ایران در میان گذاشته اما پاسخهای راضیکننده نگرفته است.
دو نفر از این دیپلماتها گفتند ایران به آژانس پاسخ داده که این ذرات حاصل آلودگیهای ناشی از انتقال تجهیزات رادیو اکتیو از سایت دیگری است. اما آژانس پس از بررسی به این نتیجه رسید که ذرات در این سایتها مشابه ذرات اورانیوم سایتهای دیگر نبودهاند.
یک دیپلمات آگاه نیز پاسخهای ایران را «نامعقول» توصیف کرد و گفت چنین جوابهایی، «تاکتیک معمول برای خریدن زمان» است.
سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی معتقدند که ایران پیشتر در حال پیشبرد یک برنامه مخفی ساخت سلاح اتمی بوده که در سال ۲۰۰۳ متوقف شده است.
کاظم غریبآبادی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ارایه توضیح در این باره خودداری کرده است.
یک مقام بلندپایه ایران که نامش فاش نشده، به رویترز گفت: «ما هیچ چیز برای پنهان کردن نداریم. به همین دلیل است که اجازه دادیم بازرسان از این سایتها بازدید کنند.»
کشف این ذرات اورانیوم و پاسخ ایران، میتواند تلاشهای دولت جدید آمریکا برای احیای توافق هستهای ایران را با مشکل مواجه کند.
هرچند سایتهایی که ذرات اورانیوم در آنجا کشف شده به مدت دو دهه غیرفعال بوده است، اما منتقدان توافق هستهای ایران، مثل اسرائیل معتقدند اعلام نکردن فعالیتهای هستهای از سوی ایران نشاندهنده عدم حسن نیت این کشور در این زمینه است.
نظرات بسته شده است.