یک روز پس از اعلام رسمی قطع روابط میان تیرانا و رژیم تهران، ناتو در واکنش به حمله سایبری رژیم ایران به آلبانی اعلام کرد با در نظر گرفتن پاسخهای دستهجمعی احتمالی، از اعضای خود حمایت خواهد کرد. همزمان جمهوری اسلامی مدعی رفتار بد آلبانی با اعضای سفارت خود شد.
ناتو روز پنجشنبه با صدور اطلاعیهای حمله سایبری ایران به آلبانی را محکوم و اعلام کرد از این عضو خود حمایت میکند.
در اطلاعیه ناتو آمده است: «ما به افزایش آمادگی خود در برابر حملات سایبری ادامه خواهیم داد و از یکدیگر برای دفاع در برابر تهدیدات سایبری، از جمله با در نظر گرفتن پاسخهای دستهجمعی احتمالی، حمایت خواهیم کرد.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اما نسبت به آنچه «تعامل نامناسب مقامات محلی در تیرانا با سفارت جمهوری اسلامی ایران و اعضای آن» خواند، ابراز نگرانی کرد.
حملههای سایبری گسترده ایران به زیرساختهای آلبانی که منجر به قطع روابط دو کشور شد، واکنشهای شدیدی در پی داشته است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد پس از اعلام قطع روابط دو کشور، دیپلماتهای جمهوری اسلامی صبح روز پنجشنبه و ساعاتی قبل از خروج آلبانی، اسناد سفارتخانه را سوزاندند.
رویترز نوشت یک شاهد عینی مردی را از داخل سفارت دیده که کاغذها را در بشکه میریخته و شعلههای آتش دیوارهای ساختمان سه طبقه را روشن کرده بوده است.
پلیس ضدتروریسم آلبانی سفارت خالی جمهوری اسلامی در تیرانا را ساعاتی پس از آن که دیپلماتهای ایرانی اسنادی را در داخل ساختمان سوزاندند، بازرسی کرد.
در پی قطع روابط دیپلماتیک از سوی آلبانی، مقامهای آمریکایی و بریتانیایی این حملهها را محکوم کردند و درباره تکرار آن هشدار دادند.
جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا، گفت: «اقدامات بیملاحظه ایران بیاعتنایی آشکار به مردم آلبانی را نشان داد و توانایی آنها را برای دسترسی به خدمات عمومی ضروری به شدت محدود کرد.»
او همچنین آلبانی را یک «شریک ارزشمند» توصیف کرد و افزود: «ما در افشای اقدامات غیرقابل قبول ایران به آلبانی و سایر متحدان میپیوندیم.»
از سوی دیگر، جیم ریش، عضو جمهوریخواه کمیته روابطخارجی سنای آمریکا، حملههای سایبری را به شدت محکوم کرد و گفت: «ایران باید پاسخگوی حملات مخرب خود باشد و من از تصمیم آلبانی برای قطع روابط دیپلماتیک حمایت میکنم.»
کاخ سفید نیز در بیانیهای این حملهها را محکوم کرد و شورای امنیت ملی آمریکا ابعاد آن را «بی سابقه» خواند.
سخنگوی کاخ سفید درباره احتمال استفاده از ماده پنج پیمان ناتو علیه ایران به دلیل حملات سایبری به آلبانی گفت که استناد به این ماده نیاز به فرایندهای متعدد دارد و اعضای ناتو در مورد چگونگی پاسخ به حملات سایبری، از جمله اینکه آیا به این ماده استناد کنند، تصمیم خواهند گرفت. بر اساس این ماده، حمله مسلحانه به یک یا چند کشور عضو ناتو، حمله به همه آنها تلقی می شود.
وزارت خارجه رژیم ایران در بیانیهای واکنش تیرانا را محکوم کرد و آن را نتیجه «ادعاهای بی اساس» عنوان کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت واکنش آمریکا و بریتانیا «فاقد هر گونه وجاهت» است چرا که این دو کشور پیش از این در مقابل حملات سایبری علیه جمهوریاسلامی سکوت کرده «و حتی به طور مستقیم یا غیرمستقیم از این نوع اقدامات حمایت کرده بودند».
به گفته ادی راما، نخست وزیر آلبانی، حملهها «بدون هیچ تردیدی» نمیتواند کار افراد یا سازمانهای غیروابسته باشد و شواهد «غیرقابل انکاری» وجود دارد که نشان میدهد از سوی دولت ایران و از طریق چهار گروه مختلف انجام شده است.
راما افزود یکی از این گروهها پیشتر حملات سایبری دیگری علیه اسرائیل، عربستانسعودی، اماراتمتحدهعربی، کویت و قبرس انجام داده است.
او گفت هدف گروههای هکر «تخریب زیرساختهای دیجیتالی» آلبانی و همچنین «سرقت دادهها و ارتباطهای الکترونیکی سیستمهای دولتی» بوده که شکست خورده است.
یک گروه هکری موسوم به «عدالت سرزمین» در یک کانال تلگرامی مسئولیت حملههای سایبری اخیر را، که با استفاده از باجافزار انجام شده، به عهده گرفت.
پیشتر، شرکت امنیت سایبری مندیانت با اشاره به زمان این حملهها، عنوان کرد محتویات کانال تلگرامی که مسئولیت این حملهها را به عهده گرفته و شباهت کدهای نرمافزاری این حملهها با بدافزارهایی که کاربران فارسی و عربزبان را هدف قرار میدهند، نشان میدهد که به احتمال زیاد این هکرها در حمایت از جمهوری اسلامی فعالیت میکردند.
نظرات بسته شده است.