در حالی که دادگاه حمید نوری متهم به مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ موقتا به آلبانی منتقل شده، اکبر صمدی عضو سازمان مجاهدین خلق به عنوان شاهد در این دادگاه گفت ابراهیم رئیسی او را به «راهرو مرگ» فرستاد.
صمدی روز دوشنبه ۲۴ آبان در چهارمین جلسه دادگاه نوری در شهر دورس آلبانی (در مجموع سی و هشتمین جلسه محاکمه نوری) شهادت خود را از چگونگی عملکرد «هیات مرگ» در سال ۱۳۶۷ شرح داد.
او که در سال ۱۳۶۰، زمانی که ۱۴ ساله بود به دلیل هواداری از سازمان مجاهدین خلق بازداشت شده بود، به ده سال زندان محکوم شد و تا سال ۱۳۷۰ زندانی بود.
این زندانی سیاسی پیشین در جریان دادگاه نوری گفت در سال ۶۷ در زندان اوین، «رئیسی آمد سراغ من و مرا صدا کرد. مرا برد یک اتاق تکی و نزدیکی اتاق هیات مرگ.»
اکبر صمدی ادامه داد رئیسی «نام و نام خانوادگی و اتهامم را پرسید و گفت مبارزه مسلحانه را محکوم کن. گفتم من وقتی دستگیر شدم یک سلاح ژ۳ قدش از من بلندتر بود. بعد گفت کومله یکی از احزاب کردی را محکوم کن. گفتم من کرد و کوملهای نیستم، بعد عصبانی شد و مرا از اتاق بیرون انداخت و به راهرو مرگ فرستاد.»
رئیسی در آن زمان، نماینده وقت دادستان و یکی از اعضای «هیات مرگ» بود که پس از فرمان روحالله خمینی تشکیل شد. با احکام این هیات، چند هزار نفر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در زندانهای جمهوری اسلامی مخفیانه اعدام و در گورهای جمعی دفن شدند.
ابراهیم رئیسی ۳۱ خرداد در اولین نشست خبری پس از اعلام پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در پاسخ به پرسشی درباره نقش او در اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷، گفت از ابتدای مسئولیتش «مدافع حقوق بشر» بوده است و «باید مورد تقدیر و تشویق» قرار بگیرد.
به گفته اکبر صمدی، عضو سازمان مجاهدین خلق ایران، او تحت فشار بود و پس از چهار بردن او نزد «هیات مرگ»، پذیرفت که مصاحبه کند.
صمدی همچنین درباره نقش حمید نوری (با اسم مستعار عباسی) در این کشتار زندانیان گفت: «مسئولیت اصلی حمید عباسی خواندن اسامی و بردن آنها به سمت سالن مرگ بود.»
این شاهد دادگاه نوری تاکید کرد که او «شاهد خواندن نام اعدامیها توسط حمید نوری» بوده و نوری «اسامی را میخواند و به انتهای راهرو مرگ میبرد.»
او در بخش دیگری از شهادتش درباره اعدام کردن یک زندانی گفت: «آخر شب حمید عباسی آمد و اسم ۱۴نفر را خواند وقتی اسم مرتضی یزدی را خواند کسی جواب نداد چند بار تکرار کرد باز هم کسی جواب نداد. حمید عباسی یک نفر را اشتباه اعدام برده بود مرتضی یزدی را به جای سید مرتضی یزدی اعدام کردند.»
صمدی همچنین گفت که شاهد بوده ناصر منصوری، یک زندانی سیاسی دیگر که از کمر فلج را به سالن مرگ منتقل کردند و اعدام شد.
دادگاه حمید نوری بدون حضور او از روز چهارشنبه هفته گذشته برای دریافت شهادت هفت شاهد به آلبانی منتقل شده و تا روز پنجشنبه ۲۵ آبان در این کشور ادامه دارد.
انتقال موقت دادگاه موقت نوری به آلبانی به این دلیل است که این هفت شاهد که از اعضای سازمان مجاهدین خلق و نزدیکان آنان هستند، نمیتوانند به سوئد سفر کنند.
بخش مهمی از هزاران زندانی سیاسی که در تابستان ۱۳۶۷در زندانهای ایران اعدام شدند، اعضای سازمان مجاهدین خلق بودند.
پس از آن که سازمان مجاهدین خلق در سال ۲۰۱۲ از فهرست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکا خارج شد، حدود دو هزار و ۵۰۰ نفر از اعضای آن در سال ۲۰۱۴ از عراق به آلبانی رفتند.
جلسات دادگاه حمید نوری از اواسط تابستان در استکهلم آغاز شده و قرار است تا آوریل سال آینده میلادی ادامه داشته باشد.
بر اساس دادخواستی که علیه نوری منتشر شده، او به دلیل مشارکت در این اعدامها، به قتل و انجام جنایت آشکار و نقض حقوق بینالملل متهم شده است.
نظرات بسته شده است.