تحریم و کرونا یک میلیون شاغل را در ایران خانهنشین کرد بررسی اطلاعات رسمی مرکز آمار ایران نشان میدهد که محدودیتهای ناشی از تحریمها و کرونا باعث افت شدیدی در نرخ مشارکت اقتصادی شده است. یک میلیون و ۴۳۰ هزار نفر از جمعیت فعال اقتصادی ایران کاسته شده است.
آمارهای منتشر شده از وضعیت بازار کار ایران در سال ۱۳۹۹ نشان میدهد که تحریمها، کرونا و تورم باعث شدهاند تا بخش قابل توجهی از نیروی انسانی که در سن کار و تولید هستند، خانهنشین بشوند.
نرخ مشارکت اقتصادی سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال قبل ۳/ ۲ درصد کاهش پیدا کرده و بازار عرضه کار هم برای شاغلان و هم برای بیکاران کمتر شده است.
طبق آمار رسمی درمجموع یکمیلیون و ۴۳۰ هزار نفر از جمعیت فعال اقتصادی ایران کم شده که از این تعداد یکمیلیون و ۱۰ هزار و ۴۷۰ نفر شاغل و ۴۱۹ هزار و ۵۲۵ نفر بیکار و جوینده کار بودهاند
گرچه این وضعیت به حساب کرونا گذاشته شده اما در گزارش شاخص “مدیریت پروژه” (PMI) در فروردین سال جاری اعلام شد که “پایین بودن دستمزد نیروی کار در مقابل هزینه معیشت و متناسب نبودن این دو عملا باعث شده بخشی از نیروی کار فعال کشور تمایلی برای ادامه فعالیت نداشته باشند و به اشتغال خود پایان دهند”.
در گزارش اقتصاد ۲۴ آمده است: «در طول سال ۱۳۹۹ و در شرایطی که کارگران بارها نسبت به پایین آمدن قدرت خرید معترض بودند، در حوزههای غیرمولد و دلالی، درآمدهای یک شبه و هنگفتی روانه جیب برخی افراد میشد.»
سهم زنان باز هم کمتر شد
بررسی آمارهای مربوط به ریزش اشتغال در سال ۹۹ به تفکیک جنسیت نشان میدهد که در یک سال گذشته نرخ مشارکت اقتصادی مردان ۴ / ۲ درصد کاهش پیدا کرده و به ۷ / ۶۸ درصد رسیده و نرخ مشارکت اقتصادی زنان با کاهش ۱ /۳ درصدی ۹ /۱۳ درصد ثبت شده است.
به عبارت دیگر، با وجود اینکه سهم مردان در ایران از فعالیتهای اقتصادی ۵ برابر زنان است، بازهم سهم زنان کمتر شده و بازار کار ایران مردانهتر شده است. طبق آمارها ۶۶۲ هزار و ۸۵۲ شاغل زن از بازار کار ایران خارج شدهاند.
فارغ التحصیلان چه شدند؟
طبق آمارها سهم فارغالتحصیلان دانشگاهی از کل بیکاران کشور در سال گذشته، با کاهش ۷/ ۲ درصدی به ۹ / ۳۸ درصد رسیده است.
جالب اینکه براساس اطلاعاتی که مرکز آمار ایران از اشتغال و بیکاری فارغالتحصیلان منتشر کرده در سال گذشته ۲۴۲ هزار و ۳۴ فارغالتحصیل بیکار از جرگه بیکاران خارج شدهاند، اما در مقابل کمتر از ۷۰ هزار نفر از آنها توانستهاند به جمعیت شاغلان اضافه شوند و وضعیت شغلی بقیه نامشخص است.
نظرات بسته شده است.