نهاد همبستگى ملى گامى نو در راه اتحاد نيروهاى سياسى

نیویورک تایمز: وسیله انفجاری پس از انتقال به تاسیسات غنی‌سازی نطنز از راه دور منفجر شده است

۱۲۶

یک منبع اطلاعاتی آگاه به نیویورک تایمز گفت در انفجار تاسیسات هسته‌ای نطنز یک وسلیه انفجاری به صورت قاچاق به این تاسیسات منتقل شده که پس از انفجار از راه دور سیستم‌های اولیه و پشتیبانی برق این سایت را از کار انداخت.

شبکه ۱۳ اسرائیل نیز روز دوشنبه گزارش داد که یک بمب که پیشتر در نزدیکی خط اصلی برق تاسیسات غنی‌سازی نطنز کاشته شده بود، ساعت ۴ صبح روز یکشنبه به وقت محلی منفجر شد و در اثر آن کل تاسیسات از کار افتاد.

این گزارش که منبع خود را ذکر نکرده، خاطرنشان کرد درپی این انفجار برنامه کار سایت نطنز برای ماه‌ها به عقب می‌افتد.

شبکه ۱۳ اسرائیل افزود در زمان وقوع انفجار هزار نفر در محل حضور داشتند و به‌دلیل احتمال وجود بمب‌های دیگر، مجتمع بلافاصله تخلیه شد، اما در نهایت ماده منفجره دیگری در محل کشف نشد.

بن داوید، یکی از کارشناسان نظامی شبکه ۱۳ اسرائیل، حمله روز یک‌شنبه را «بزرگ‌ترین حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران» توصیف کرد و گفت اسرائیل پیش‌بینی می‌کند ایران «فورا» به این حمله پاسخ دهد و این واکنش می‌تواند به صورت حمله سایبری به زیرساخت‌های غیرنظامی، حمله به کشتی‌های اسرائیلی، حمله موشکی از یمن یا سوریه و یا حمله پهپادی یا با موشک بالستیک به اهداف استراتژیک اسرائیل باشد.

گزارش شبکه ۱۳۴ اسرائیل افزود که ایران ممکن است در این شرایط عملیات در تاسیسات زیرزمینی فوردو را که در حال حاضر هزار سانتریفیوژ دارد توسعه دهد.

از سوی دیگر، شبکه کان اسرائیل روز دوشنبه به نقل از یک منبع اطلاعاتی گزارش داد که سانتریفیوژهای پیشرفته در انفجار تاسیسات غنی‌سازی نطنز آسیب دیدند، اما به مدل این سانتریفیوژها اشاره‌ای نکرد.

با این حال، علی‌اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: غنی‌سازی در نطنز متوقف نشده است، البته برخی ماشین‌هایی که از مدار خارج شده‌اند باید بازنگری شود

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز طی نشستی خبری این حادثه را «اتفاق ناگوار» خواند و گفت:‌ «خوشحالیم که هیچ آسیب انسانی یا محیط زیستی نداشته، ولی می‌توانست به فاجعه‌ای بینجامد که جنایت علیه بشریت است.»

او همچنین اشاره کرد «تمامی» سانتریفیوژهایی که در اثر این حادثه از مدار خارج شدند، از نوع آی‌آر-۱ بوده‌اند و با سانتریفیوژهای جدید جایگزین خواهند شد.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز را اقدامی خرابکارانه از سوی اسرائیل خواند و گفت هدف قرار دادن عمدی یک تاسیسات هسته‌ای محافظت شده، با خطر بالای انتشار مواد رادیواکتیو، « تروریسم هسته‌ای و  جرم جنگی» محسوب می‌شود.

ظریف در نامه به آنتونیو گوترش، ضمن اعتراض رسمی در مورد حمله به تاسیسات نطنز افزود: اسرائیل تهدید کرده بود و اکنون به دلیل جلوگیری از احیای برجام پس از انتخابات ایالات متحده به خود می‌بالد.

روزنامه جروزالم‌پست اسرائیل روز دوشنبه در گزارشی نوشت عملیات حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز، مدت‌ها پیش از مذاکرات جاری هسته‌ای میان ایران و ۱+۴ در وین برنامه‌ریزی شده بود.

این گزارش اشاره کرده با این حال کاملا ممکن است که زمان دقیق حمله در نهایت چراغ سبز نهایی را دریافت کرده تا جمهوری اسلامی به میز مذاکره باز گردد، اما کار روی این عملیات از مدت‌ها پیش در حال انجام بود.

از سوی دیگر، روزنامه نیویورک‌تایمز هم گزارش داده که حمله بامداد یکشنبه به تاسیسات نطنز، سیستم برقی آن را برای ۹ ماه از کار انداخته که می‌تواند تاثیر مهمی بر قدرت موضع تهران در مذاکره وین داشته باشد.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز اعلام کرد که ایالات متحده در حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز هیچ نقشی نداشته و در حال حاضر این کشور بر روی گفت‌وگوهای دیپلماتیک هفته جاری در مورد برجام متمرکز است.

سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت که هیچ نظری در مورد گمانه‌زنی‌ها درباره علت حادثه تاسیسات هسته‌ای نطنز ندارد.

وال استریت ژورنال نیز به نقل از منابع آگاه نوشت ظاهرا هیچگونه اطلاع قبلی درباره حمله به تاسیسات غنی‌سازی نطنز به مقام‌های ارشد دولت جو بایدن داده نشده بود.

با وجود گزارش‌ها درباره سایبری بودن این حادثه، پایگاه خبری «نور نیوز»، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، به نقل از یک مقام وزارت اطلاعات نوشته که هویت فرد عامل قطع برق و اختلال در مجتمع احمدی روشن سایت نطنز شناسایی شده و اقدامات برای بازداشتنش در حال انجام است.

 

نظرات بسته شده است.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. پذیرفتن ادامه

Privacy & Cookies Policy
Translate »