پنجاه و هشت کشور جهان در بیانیه غیر الزام آوری که به ابتکار وزارت خارجه کانادا تهیه شده دستگیری اتباع خارجی را به عنوان اهرم فشار دیپلماتیک غیر قابل قبول خواندند.
مارک گارنو، وزیر خارجه کانادا، هدف از این بیانیه را افزایش فشار دیپلماتیک بر کشورهایی خواند که به چنین اقداماتی دست میزنند.
اگر چه در این بیانیه به نام کشور خاصی اشاره نشده، رویترز به نقل از مقامات کانادایی گزارش داد انگیزه صدور این بیانیه نگرانیهای موجود در مورد دستگیری اتباع خارجی از سوی چین، روسیه، ایران و کره شمالی است.
وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیهای با اشاره به حمایت آمریکا، چنین دستگیریهایی را «نقض تاسفبار حقوق بشر» و «بی حرمتی به عرف دیپلماتیک بینالملل» خواند.
این بیانیه از همه کشورهایی که با آمریکا هم نظر هستند خواست با هدف پایان دادن به این رویه و کمک به آزادی افرادی که تحت چنین شرایطی زندانی شدهاند، کشورهایی را که شهروندان خارجی را خودسرانه بازداشت میکنند تحت فشار قرار دهند.
علاوه بر آمریکا، ژاپن، بریتانیا، استرالیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا از حامیان این بیانیه بودهاند.
این بیانیه که محصول تلاش یکساله وزارت خارجه کانادا است، در حالی صادر میشود که اوتاوا و پکن از سال ۲۰۱۸ در پی دستگیری دو شهروند کانادایی در چین با یکدیگر دچار اختلاف شدهاند.
دستگیری این دو شهروند کانادایی پس از آن صورت گرفت که پلیس کانادا به موجب شکایت دولت آمریکا مدیر مالی شرکت هووای چین را به اتهام دروغ گفتن در پرونده نقض تحریمهای ایران دستگیر کرد. در حالی که کانادا این اقدام چین را «دیپلماسی گروگانگیری» خوانده، چین تاکید میکند این دو پرونده هیچ ارتباطی به هم ندارند.
در دسامبر گذشته نیز، کمیته امور خارجه پارلمان بریتانیا نیز در اعتراض به ادامه بازداشت نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی، در ایران، از دولت این کشور خواست اقدام جمهوری اسلامی در «دستگیری خودسرانه شهروندان خارجی» را به عنوان «گروگانگیری» قلمداد کند.
نظرات بسته شده است.