در حالی که اعتراضهای گسترده به طرح محدودتر شدن اینترنت در ایران همچنان ادامه دارد، رییس مجلس از این طرح دفاع کرد و مرکز پژوهشهای مجلس نیز تایید کرد که بر اساس این طرح «گذرگاه» اینترنت در اختیار نیروهای مسلح قرار خواهد گرفت.
مرکز پژوهشهای مجلس در اطلاعیهای که روز پنجشنبه هفتم مرداد منتشر شد تسلط نیروهای مسلح بر فضای مجازی را تایید کرد، اما گفت این موضوع «صرفا به تامین امنیت زیرساختهای ارتباطی» و «زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی» است و «در واقع در گذرگاههای ایمن مرزی خواهد بود».
بنا بر این اطلاعیه، نیروهای مسلح نقشی در «تامین مصادیق محتوای مجرمانه» و «تغییر ترافیکی در کشور» نخواهد داشت.
بر اساس ماده ۹ طرحی که در مجلس در حال بررسی است، گروهی با عنوان «کارگروه مدیریت گذرگاه ایمن مرزی» به ریاست رییس مرکز ملی فضای مجازی و با حضور نمایندگان ستاد کل نیروهای مسلح، سازمان اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان پدافند غیرعامل و قوه قضاییه راهاندازی خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه ششم مرداد تصویب کرد که طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» مشمول اصل ۸۵ شود و به جای بررسی در صحن علنی، در کمیسیون بررسی و تصویب شود.
این مصوبه با واکنشهای گسترده فعالان سیاسی و مدنی و همچنین کاربران رسانههای اجتماعی و حتی برخی از مقامهای جمهوری اسلامی روبهرو شده است.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس که هنگام رایگیری درباره این طرح رهسپار سوریه شد، روز پنجشنبه از طرح دفاع کرد و در یادداشتی اینستاگرامی نوشت: «عمده ادعاهای مطرحشده درباره طرح مطابق واقع نیست.»
او همچنین وعده داد که مذاکرات مربوط به این طرح «به صورت علنی و شفاف» انجام خواهد شد.
در همین حال محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در کانال تلگرامی خود نوشت که مکانیزم پیشبینی شده در این طرح و ترکیب کمیسیونهای تعریفشده برای بررسی آن، «احتمال اعمال محدودیت گسترده بر پهنای باند پیامرسانها و حتی اعمال فیلتر را به شدت افزایش داده است.»
او تاکید کرد که در این طرح «حمایت موثری از کسب و کارهای اینترنتی نیز در میان نیست.»
امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیز در توییتر نوشت که تصویب این طرح «سرمایه اجتماعی را نابود میکند».
همچنین مسعود پزشکیان، نماینده تبریز در مجلس، اعلام کرد که تصویب این طرح به «بیشتر شدن شکاف بین مردم و حاکمیت منتهی خواهد شد».
با اینکه رییس مجلس در یادداشت اینستاگرامی خود و همچنین برخی دیگر از نمایندگان تاکید کردهاند که این طرح در پی فیلتر کردن اینستاگرام و واتساپ نیست، رضا الفت، سخنگوی اتحادیه کسب و کارهای مجازی، این ادعا را رد کرد و گفت که مطابق این طرح، اگر اینستاگرام شرایط ایران را نپذیرد فیلتر خواهد شد.
به گفته او، در حال حاضر بیش از ۳۰۰ هزار نفر محصولات خود را در اینستاگرام میفروشند «و حتی رقم یک میلیون نفر هم مطرح شده است».