وزارت امور خارجه افغانستان گفته که ویدئو سیلی زدن مامور نیروی انتظامی ایران به زن مهاجر افغان را “مشاهده کرده” و به سفارت افغانستان در تهران “هدایت داده” که موضوع را پیگیری کند.
روز چهارشنبه ۱۰ جدی/دی ۱۳۹۹، ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن یک مامور نیروی انتظامی ایران در اردوگاه عسگرآباد تهران به صورت یک زن افغان با سیلی میزند.
گران هیواد، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفت که به محض دیدن این ویدئو به سفارت این کشور در تهران هدایت داده شده که موضوع را پیگیری کند.
او افزود که “مسئولان دولتی ایرانی به سفارت افغانستان در تهران اطمینان داده اند و گفتند که تمامی اقدامات قانونی که در مورد این حادثه بعد از تحقیق ضروری باشد را عملی خواهند کرد”.
مشاور شورای امنیت ملی افغانستان در واکنش به این ویدئو در توییتر نوشته که “شرم باد بر مردی و بر رژیمی که بالای زن دست بالا میکند.”
عبدالکبیر واثق، مشاور سیاسی شورای امنیت ملی افغانستان در توییتر جواد ظریف وزیر خارجه ایران را نیز تگ کرده و ظاهرا با اشاره به مصاحبه اخیر آقای ظریف افزوده که “شما از میزبانی و مهمانداری گفتید، شما لاف از حقوق زن در اسلام میگوید، شما از همسایهگی خوب بیان میکنید همین است منت و رفتار ذلت تان. هر رفتار پاسخیدارد”.
روز گذشته، فرمانده نیروی انتظامی شرق استان تهران در اطلاعیهای درباره “برخورد با یک مادر افغانستانی” در اردوگاه عسگرآباد گفته که “دستور ویژه رسیدگی” صادر کرده است.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی به این ویدئو واکنش تندی نشان داده اند.
اعجاز ملکزاده، کاربر افغان در توییتر نوشته که “این را نه میبخشیم و نه از یاد میبریم. یاد تان باشد. این روز برای همیشه نمیماند.”
وژمه فروغ، فعال حقوق بشر در تویتتر نوشته که جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در مصاحبه اخیرش از احترام به حقوق زن در ایران گفته بود که “اگر در ماشینی یک زن باشد، پلیس حتی آن را بازرسی نمیکند، اما آیا زن را ملاء عام سیلی و کتک میزنند؟”
علی ایوبی، کاربر دیگری در توییتر نوشته که “مادر افغانستانی که برای رسیدگی به کارهای پسرش به اردوگاه عسگرآباد در ورامین رفته بود چنین با برخورد پلیس مواجه شد.”
حسین، کاربر دیگری در توییتر با اشاره با ویدئوی نشر شده نوشته که در موردی مشابه در ایران “مادرم بنده خدا می خواست (از مامور نیروی انتظامی) خواهش کنه موتور را نگیرند. گفتم مادر من یک حرفی میزنند یا حرکتی میکنند.”
چه اتفاقی افتاده؟
کانال افغان لینک در اینستاگرام ویدئویی را منتشر کرده که نشان میدهد یکی از مقامها در اردوگاه عسگرآباد با یک زنی که گفته میشود شهروند افغانستان است درگیر میشود و به گفته برخی او را “کتک میزند”.
در اینستاگرام این کانال نوشته شده “مادر افغانستانی برای رسیدگی به کارهای پسرش به اردوگاه عسگرآباد در ورامین رفته بود چنین با برخورد پلیس مواجه شد.”
خبرگزاری ایرنا متن اطلاعیه نیروی انتظامی را منتشر کرده که در آن اشارهای به “برخورد با زن افغانستانی” نشده است؛ اما در آن کیومرث عزیزی، رئیس نیروی انتظامی شرق استان تهران گفته “در پی انتشار ویدئویی از محل مراجعات مردمی اردوگاه عسگرآباد شهرستان پیشوا” دستور داده شده تا اتفاق رخ داده “دقیق و سریع” بررسی شود.
پلیس تهران گفته “اجازه نمیدهد حقی از کسی ضایع شود و به محض تکمیل تحقیقات، جزئیات این اتفاق اطلاع رسانی میشود.”
در دیماه ۱۳۹۷ نیز ویدیویی از آزار چند مهاجر افغانستانی توسط یک سرباز ایرانی منتشر شد که واکنشهای رسمی و غیررسمی بسیاری را در دو سوی مرز ایران و افغانستان در پی داشت.
هشتک ################################پایان_مهمانی
هفته گذشته نیز پس از گفتگوی جواد ظریف با شبکه طلوع نیوز افغانستان و استفاده او از کلمه “مهمان” برای توصیف وضعیت مهاجران افغانستانی، هشتگ #پایان_مهمانی توسط برخی کاربران شبکههای اجتماعی استفاده شد که خواستار بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان بود.
شماری از کاربران ایرانی هشتگ پایان مهمانی را “نژادپرستانه” توصیف کرده و با هشتگ “#پایان_مهمانی_آغازشهروندی” خواهان پایان دادن به وضعیت بلاتکلیف مهاجران افغانستانی در ایران شدند.