دولت کانادا پیام اخوان، یکی از بازپرسان پیشین دیوان لاهه، را به عنوان مشاور ارشد خود در پرونده شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراینی منصوب کرده و اعلام کرد حکم دادگاه انتاریو مبنی بر تعمدی و تروریستی بودن این اقدام سپاه پاسداران را از نزدیک بررسی میکند.
دولت کانادا همچنین روز جمعه خاطرنشان کرد که این کشور از کمبود اطلاعات و شواهد قانعکننده که توسط ایران ارائه شده بهشدت نگران است و تا خانوادههای قربانیان عدالت و پاسخگویی شایسته خود را کسب نکنند به تلاشهای خود ادامه خواهد داد.
در همین حال، حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲، در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد «بعد از ماهها تلاش و همفکری با دولت کانادا»، پیام اخوان، وکیل و کارشناس حقوق بینالملل در دانشگاه مکگیل و بازپرس سابق در دادگاه لاهه، به عنوان مشاور ارشد وزارت خارجه کانادا در پرونده هواپیمای اوکراینی انتخاب شده است.
اسماعیلیون گفت: «اخوان سابقهای درخشان در دادستانی سازمان ملل، حضور در پروندههای نسلکشی یوگسلاوی، رواندا و میانمار و کارنامهای مشخص در دفاع از حقوق بشر در ایران» دارد.
دادگاه عالی انتاریو روز پنجشنبه در حکمی بیسابقه در تاریخ قضایی کانادا، شلیک موشکهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پرواز شماره ٧۵٢ هواپیمایی اوکراین را که به کشته شدن ۱۷۶ سرنشین آن منجر شد، «عمدی» و «اقدام تروریستی» دانست.
قاضی ادواردو بلوبا در این حکم تاکید کرد که براساس شواهد و اسناد موجود حملات موشکی سپاه پاسداران به پرواز پیاس۷۵۲ شرکت اوکراین اینترنشنال در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال۹۸ «عمدی بوده و مستقیما سبب کشته شدن همه سرنشینان این هواپیما شده است.»
قاضی دادگاه عالی انتاریو همچنین در بخشی از حکم خود نوشت که شاکیان ثابت کردند که سرنگونی این هواپیما با موشکهای سپاه پاسداران به موجب قانون عدالت برای قربانیان تروریسم و قانون کیفری کانادا «اقدام تروریستی» بوده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به رای دادگاه انتاریو درباره عمدی بودن شلیک به هواپیمای اوکراینی و تروریستی بودن این عمل گفت این رای «فاقد مبنا بوده و از مستندات و دلایل عینی نیز برخوردار نیست». او گفت کانادا «رویکرد کاملا سیاسی» در به کارگیری رویههای قضایی دارد.
شاهین مقدم، یکی از اعضای خانوادههای کشته شدگان هواپیمای اوکراینی به ایران اینترنشنال گفت که در این حکم علاوه براینکه شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی «عمدی» و «اقدام تروریستی» شناخته شده است، علی خامنهای، سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی، محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، حسین سلامی فرمانده کل و امیرعلی حاجیزاده فرمانده هوافضای سپاه پاسداران و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، نیز محکوم شدهاند.
این شکایت بهمن ماه سال۹۸ یک ماه پس از آنکه سپاه پاسداران پرواز پیاس۷۵۲ شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال را با وجود داشتن تمام مجوزهای لازم برای پرواز، هدف موشکهای خود قرار داد، از سوی یک تیم حقوقی به سرپرستی مارک آرنولد به دادگاه عالی انتاریو ارائه شده بود.
علاوه بر شکایت نزد دادگاه عالی انتاریو، پاییز گذشته خانواده چند تن از کشتهشدگان پرواز پیاس۷۵۲ که تبعه آمریکا ھستند در ارتباط با «قتل خانواده درجه یک خود با موشکهای پدافند سپاه پاسداران و عدم حفظ امنیت جان مسافران در شرایط جنگی و هم چنین مخفی کردن شواهد کلیدی و نابود کردن بقایای حادثه در محل تصادف» این شکایت را ثبت کردهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی پس از شلیک موشکها به هواپیمای اوکراینی، تا سه روز شلیک موشک به هواپیما را از اساس انکار کرده و به دروغ دلایل فنی را سبب سرنگونی این هواپیما عنوان میکردند.
پس از آن، ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی که به وضوح شلیک موشک به پرواز پیاس۷۵۲ را تایید کرد و همچنین دونالد ترامپ رییس جمهوری وقت آمریکا، و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، گفتند که اطلاعات و اسناد موجود نشان میدهد سپاه پاسداران به این هواپیما چند موشک شلیک کرده است.