به گفته وزارت بهداشت فقط وضعیت سه شهر در جنوب و شمال غرب ایران قرمز است، مسئولان محلی میگویند تهران هم هنوز قرمز است. وزیر بهداشت از ورود یک “محموله سنگین واکسن” و سرعت گرفتن واکسیناسیون خبر داد.
واکسینه کردن شهروندان بالای ۸۰ سال ایران
مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت یکشنبه ۲۶ اردیبهشت اعلام کرد در شبانهروز گذشته ۱۱ هزار و ۲۹۱ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در ایران شناسایی شده و ۳۰۳ بیمار مبتلا به کووید۱۹ جان سپردند.
به این ترتیب شمار مبتلایان شناساییشده جدید به نسبت روز قبل بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر و تعداد قربانیان حدود ۱۰۰ نفر افزایش داشته است.
با این همه ظاهرا روند رو به کاهش ابتلا و مرگ در پیوند با کرونا در اغلب استانهای ایران ادامه دارد و تقریبا تمام شهرها نقطه اوج موج چهارم پاندمی که از ابتدای امسال آغاز شده را پشت سر گذاشتهاند.
وزارت بهداشت میگوید از روز گذشته فقط سه شهر ایران در وضعیت قرمز کرونا (بسیار پر خطر) قرار دارند، وضعیت ۲۶۲ شهر نارنجی و ۱۸۳ شهر در وضعیت زرد هستند.
تهران همچنان در وضعیت قرمز
مطابق نقشهای که اپلیکیشن “ماسک” متعلق به وزارت بهداشت منتشر کرده سه شهری که در وضعیت قرمز قرار دارند در جنوب، جنوب شرقی و شمال غربی قرار دارند.
این ادعایی است که حتی مسئولان استانی ستاد ملی مقابله با کرونا هم قبول ندارند. نادر توکلی، معاون درمان ستاد کرونا استان تهران ۲۶ اردیبهشت به خبرگزاری ایسنا گفت از نظر معیارهای درمانی وضعیت تهران هنوز قرمز است.
او میگوید در فاصله روزهای پنجشنبه و جمعه شمار قربانیان در میان مبتلایان به بیماری کووید۱۹ در استان تهران ۸۴ نفر بوده است. وزارت بهداشت تعداد فوتشدگان کرونا در این بازه زمانی برای سرتاسر ایران را ۲۰۲ نفر اعلام کرده است.
علیرضا زالی، فرمانده عملیات مقابله با کرونا در پایتخت به تازگی این مسئله را تائید کرده و گفته است: «وضعیت کرونایی استان تهران همچنان ناپایدار و رنگبندی کرونایی تهران همچنان قرمز است و باید این وضعیت را مدیریت کرد.»
وعدههای جدید درباره واردات واکسن
یکی از مسائلی که باعث نگرانی شهروندان در ایران شده عدم تحقق وعدههای دولت در زمینه تامین واکسن مورد نیاز برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ است.
خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه از قول سعید نمکی، وزیر بهداشت گزارش داد یک محموله واکسن دیشب وارد ایران شد، “محموله سنگینتری امشب خواهد رسید و هفته آینده هم محمولهای میرسد”.
نمکی ابراز خوشبینی کرد گروه هدف که افراد بالای ۶۰ سال و بیماران خاص و صعبالعلاج هستند و تعداد آنها ۱۳ تا ۱۴ میلیون نفر است “تا اواخر خرداد و اوایل تیر ماه” واکسینه شوند و بعد نوبت به افراد دیگر برسد.
وزیر بهداشت درباره میزان واکسنهای وارد شده توضیح بیشتری نداد. کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت ۲۳ اردیبهشت گفته بود تا کنون سه میلیون و ۱۵۹ هزار دوز واکسن وارد ایران شده و انتظار میرود تا پایان اردیبهشت دستکم دو میلیون دوز دیگر وارد شود.
جهانپور در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا ابراز امیدواری کرد “با تحقق وعدههایی که داده شد” تا پایان خرداد بیش از ۷ الی ۱۰ میلیون دوز واکسن وارد ایران شود.
از ابتدای واردات واکسن کرونا به ایران در میانه بهمن ماه تا کنون هیچ یک از وعدههای مسئولان در این زمینه به طور کامل تحقق نیافته است.
رویای وزیر بهداشت در مورد صادرات واکسن
به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزیر بهداشت ۲۳ بهمن ماه ادعا کرده بود ایران تا سه ماه دیگر صادرکننده واکسن خواهد بود. اکنون سه ماه از آن زمان گذشته و ایران هنوز به واردکننده خوب واکسن هم تبدیل نشده است.
از ۲۱ بهمن که واکسیناسیون در ایران آغاز شد تا ۲۶ اردیبهشت در مجموع دو میلیون و ۲۶۹ هزار و ۷۵۳ دوز واکسن تزریق شده و تعداد کسانی که به طور کامل واکسینه شدهاند اندکی کمتر از ۳۷۱ هزار نفر است.
سعید نمکی میگوید در ۲۴ ساعت گذشته ۱۶۲ هزار دوز واکسن کرونا در ایران تزریق شد که یک رکورد جدید محسوب میشود.
بر پایه آنچه وزارت بهداشت روزانه اعلام میکند این آمار درست است و به نسبت روزهای قبل “جهش” یافته اما سرعت کار برای تحقق وعدههای وزیر بهداشت همچنان بسیار ناچیز است.
دورنمای وعده واردات و تزریق واکسن
برای واکسینه کردن ۱۴ میلیون نفری که نمکی وعده واکسیناسیون آنها “تا اواخر خرداد و اوایل تیر” را داده تامین و تزریق ۲۸ میلیون دوز واکسن لازم است.
اگر بالاترین برآوردهای جهانپور را ملاک بگیریم تا پایان خرداد کل واکسنهایی که تا کنون وارد شده و وارد خواهند شد به حدود ۱۵ میلیون دوز میرسد که با میزان مورد نیاز تفاوت زیادی دارد.
افزون بر این با احتساب واکسنهای تزریق شده تا کنون، برای واکسینه کردن ۱۴ میلیون نفر تا پایان خرداد باید روزی بیش از ۷۰۰ هزار دوز واکسن در ایران تزریق شود.
با افزایش مراکز تزریق واکسن و گسترش واحدهای تزریق خودرویی که در برخی شهرهای بزرگ در دستور کار است دست یافتن به این هدف ناممکن نیست اما شرط موفقیت آن همچنان تامین واکسن مورد نیاز خواهد بود