در طول روزهای اخیر، اخبار حاکی از اقدامات تخریبی در گورستان خاوران بود، گورستانی که به گفته خانواده قربانیان، اعدام شدگان تابستان ۱۳۶۷به صورت جمعی در آنجا به خاک سپرده شدند؛ با این حال عفو بین الملل میگوید جمهوری اسلامی تنها به تخریب خاوران بسنده نکرده و در حال حاضر آماری از تخریب احتمالی قبرهای جمعی در شهرهای دیگر ایران نیز وجود دارد.
سازمان عفو بین الملل میگوید، مقامات جمهوری اسلامی در طول سالیان گذشته، بارها اقدام به نابودی گورهای جمعی قربانیان کشتار ۶۷ کردهاند، «گورهای که در سراسر ایران باید به عنوان محل جرم به رسمیت شناخته شده و تحت حفاظت قرار گیرند.»
این نهاد حقوق بشری در صفحه توئیتر خود با انتشار تصاویری از تخریب احتمالی قبرستان بهشت رضا در شهر مشهد، قبرستان تازهآباد واقع در رشت و قبرستان وادی رحمت در تبریز میگوید، این اقدامات جمهوری اسلامی مجرمانه هستند و با هدف حذف شواهد و آثار جنایات علیه بشریت و محروم کردن خانوادههای قربانیان و جامعه از دستیابی به حقیقت و عدالت صورت میگیرند.
به گفته سازمان عفو بینالملل، مقامات ایران با تخریب این گورهای جمعی، پنهان کردن سرنوشت و محل دفن جانباختگان، به آزار و تهدید شدید خانوادههای جانباختگان کشتار ۶۷ به «ناپدیدسازی قهری»، «شکنجه» و «سایر اعمال غیرانسانی» ادامه میدهند، اعمالی که به گفته این نهاد، «جنایت علیه بشریت» به شمار میآید.
عفو بین الملل در ادامه میگوید: «نبش گورهای جمعی فقط باید توسط متخصصان پزشکی قانونی صورت گیرد تا شواهد جنایت حفظ شده و اجساد قربانیان به درستی از طریق آزمایشهای دیانای شناسایی شده و به خانوادهها تحویل داده شوند.»
پیش از این بهاره منشی رودسری که پدر خود عباسعلی منشی رودسری و برخی دیگر از بستگانش را در اعدامهای سال ۶۷ از دست داده است با اشاره به اینکه پدر او در خاوران به خاک سپرده شده است، به صدای آمریکا گفت، جمهوری اسلامی سالهاست تلاش میکند خاوران را از بین ببرد و دیماه سال ۸۷ نیز با بولدوزر به بهانه طرح توسعه و ساماندهی گورستانهای اقلیتهای مذهبی آنجا را زیر و رو کردن
در مرداد و شهریور ۱۳۶۷ به دستور آیتالله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، هزاران زندانی سیاسی مخالف حکومت به طور مخفیانه اعدام شدند. برخی از آنها در حالی اعدام شدند که پیشتر در محاکم قضایی محکومیت زندان گرفته بودند. اغلب این اعدام شدگان از اعضا و هواداران سازمان مجاهدین خلق و همچنین دیگر گروهها و احزاب چپ بودند.
چند سال پیش نوار صوتی جلسه آیتالله حسینعلی منتظری با حسینعلی نیری حاکم شرع وقت، مرتضی اشراقی دادستان وقت، ابراهیم رئیسی معاون وقت دادستان، و مصطفی پورمحمدی نماینده وقت وزارت اطلاعات در زندان اوین منتشر شد که در آن، آقای منتظری این اعدامها را «بزرگترین جنایت» دانست. ابراهیم رئیسی، یکی از اعضای وقت آن هیات، اکنون رئیس قوه قضائیه ایران است.