وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید مذاکرات اعضای برجام در وین را «گامی رو به جلو» خواندند و پیشبینی کردند روند این گفتوگوها سخت و طولانی باشد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری روز سهشنبه خود با تاکید بر اینکه این مذاکرات «یک گام رو به جلوی صحیح» است، گفت روند پیش رو «دشوار» خواهد بود.
او افزود: نمایندگان آمریکا امیدوارند وین را با درک بهتری از نقشهراه برای دو طرف جهت از سرگیری پایبندی به برجام ترک کنند.
ند پرایس موضع ایران را مبنی بر اینکه آمریکا اول باید شروعکننده همه اقدامات باشد، موضع «حداکثری» خواند و گفت واشینگتن این تقاضا را «اساسا» رد میکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خاطرنشان کرد که در مذاکرات وین مشخص خواهد شد که ایران برای بازگشت به تعهدات خود در برجام چقدر آمادگی دارد و آمریکا نیز برای بازگشت به این توافق باید چه اقداماتی انجام دهد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز در نشست خبری روز سهشنبه خود با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا با اعضای برجام در وین گفت: «پیشبینی میکنیم که مذاکرات بخشهای سختی داشته باشد. انتظار داریم روندی طولانی در راه باشد. ما همچنان معتقدیم یک مسیر دیپلماتیک، مسیر صحیح پیش روست و برای همه طرفها سودمند است.»
سخنگوی کاخ سفید گفت: نتیجه خروج دولت ترامپ از برجام این شد که «قابل مشاهده بودن فعالیت هستهای ایران بسیار کاهش یافت» و چنین وضعیتی به نفع هیچکس نیست.
ساکی در پاسخ به این پرسش که اگر مذاکرات ایران و آمریکا غیر مستقیم است چرا مقامات ارشد آمریکایی در آن حضور دارند، گفت واشینگتن میخواهد به شرکای خود در برجام این پیام را بدهد که دیپلماسی بهترین گام است و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، که قبلا در مذاکرات برجام بوده، مناسبترین مقام برای حضور در نشست وین است.
از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در نشستی با اعضای حزب خود، ضمن اشاره به مذاکرات ایران و اعضای برجام در وین، گفت: «با تایید بینالمللی که در حال حاضر وجود دارد، امروز خطر بازگشت ایران به مسیر ساخت سلاح هستهای در نزدیکی ماست.»
نتانیاهو با «خطرناک» خواندن بازگشت آمریکا به توافق هستهای، گفت: «رژیم ایران یک تهدید وجودی و بزرگ برای امنیت کل جهان است.» او افزود: «باید علیه رژیم افراطی ایران، که تهدید میکند ما را از صفحه زمین حذف خواهد کرد، اقدام کنیم.»
طرفین حاضر در نشست وین، روز سهشنبه توافق کردند برای تعیین نقشه راه به منظور هماهنگی زمانی بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات خود در برجام دو کارگروه جداگانه تشکیل دهند.
یکی از این کارگروهها بر نحوه برداشتن تحریمهای زمان دولت ترامپ متمرکز خواهد شد و کارگروه دیگر چگونگی بازگرداندن ایران را به تعهدات برجامی خود بررسی خواهد کرد.