با وجود وعده مسئولین برای عرضه مرغ، بر اساس گزارشها از ایران صفهای طولانی برای تهیه مرغ با قیمت”تنظیم بازاری” همچنان ادامه یافته است.
قیمت مرغ دولتی کیلویی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام شده است.
عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار گفته است: “وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده تولید را انجام داده است، اما برآوردهای ما این موضوع را نشان نمیدهند.”
ستاد تنظیم بازار نیاز ایران را حداکثر ۱۱۰ تا ۱۱۵ میلیون قطعه جوجه اعلام کرده و وزارت جهاد کشاورزی را مکلف کرده بود که ۱۳۰ میلیون قطعه جوجهریزی انجام شود که در غیر اینصورت”باید ۵۰ هزار تن مرغ وارد شود.”
وزارت جهاد کشاورزی مدعی است این تولید صورت گرفته که حالا ستاد تنظیم بازار بر اساس محاسبات خود این میزان تولید را رد کرده است.
طی حدود دو هفته اخیر و با افزایش تقاضا، مسئولان دولتی از عرضه کافی مرغ برای بازگرداندن ثبات به این بازار خبر دادهاند ولی نگاهی به قیمتها و صفهای طولانی نشان میدهد عملا این اتفاق نیفتاده است.
سازمان تعزیزات نرسیدن به موقع نهادههای دامی به مرغداران و همچنین وجود واسطهها را از بعضی دلایل آشفتگی این بازار اعلام کرده است.
رئیس این سازمان میگوید در مواردی نهادهها دیر به دست مرغداران میرسد و تولیدکنندگان مجبورند این اقلام را با قیمتی بالاتر از بازار تهیه کنند.
نهادههای طیور در فهرست دریافت ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی قرار دارند.
در پی آشفتگی بازار مرغ، اخیرا دفتر صادرات گمرک ایران، ممنوعیت صادرات گوشت مرغ را ابلاغ کرده است؛ ستاد تنظیم بازار در آبانماه و با موج اول گرانی مرغ هم صادرات آن را ممنوع اعلام کرده بود.
گزارشها درباره کمبود مرغ در ایران حالیست که بعضی از فروشندگان میگویند نتوانستهاند حواله مرغ تنظیم بازاری (کیلویی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان) را دریافت کنند و به همین دلیل مجبورند این کالا را بالاتر از قیمت مصوب به فروش برسانند.
تلاطم اخیر بازار مرغ از دی ماه شروع شد و قیمت مصوب مرغ از ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی تا اواخر بهمن ماه به ۲۷ تا ۳۰ هزارتومان افزایش یافت.
این تلاطم باعث شد فروش مرغ قطعهبندی شده ممنوع اعلام شود.
کمبود نهادههای دامی از یکسو و افزایش هزینههای تولید در ماههای اخیر به کاهش رغبت تولیدکنندگان این صنف و کم شدن عرضه منجر شده است؛ بعضی مرغداران میگویند تولید دون افزایش قیمت “به صرفه نیست.”
مدتی پیش ستاد تنظیم بازار قیمت نهادهها را افزایش داد که با این اقدام قیمت هر کیلو ذرت از کیلویی ۱۵۰۰ به کیلویی ۱۷۰۰ تومان، سویا از ۲۷۰۰ به ۳۶۰۰ و جوجه یک روزه از ۲۸۰۰ به ۴۲۰۰ تومان رسید.
در پی این تصمیم، مرغداران خواستار افزایش قیمت از ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان به ۲۴ هزار تومان شدند که این درخواست به جایی نرسید.
در پی این تلاطم علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت و معدن و تجارت (صمت) در اواخر بهمن ماه وعده دارد که ظرف سه روز با عرضه گوشت مرغ بازار به تعادل میرسد که این بازار تا به امروز هم به ثبات نرسیده است