وزارت خارجه آمریکا نسبت به خشونت دولت ایران علیه سوختبران و معترضان در سیستان و بلوچستان ابراز نگرانی عمیق کرد.
توییتر فارسی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه ۸ اسفند با انتشار عکسی از نقشه ایران و سیستان و بلوچستان، نوشت: عمیقاً نگران گزارشات مربوط به قطع اینترنت و خشونت دولتی علیه سوختبران و معترضان در استان سیستان و بلوچستان ایران هستیم. ما ایران را به پایبندی به تعهدات خود در قبال حقوق بشر و آزادی های اساسی، از جمله آزادی بیان و تجمعات مسالمت آمیز فرا می خوانیم.
در روزهای اخیر شهر سراوان در استان سیستان و بلوچستان شاهد خشونت و درگیریهایی بود. چند روز پیش اعلام شد که نیروهای سپاه پاسداران در نقاط صفر مرزی «آسکان» شهرستان سراوان در سیستان و بلوچستان به سوی سوختبران شلیک مستقیم کردهند. اگرچه آمار دقیقی از آسیب دیدگان و کشتهشدگان احتمالی در دست نیست، اما برخی از روایتها حاکی از آن است که دستکم ۱۷ نفر جان خود را در این درگیریها از دست دادهاند. صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل این گزارشها را تایید کند.
بعد از این رویداد مردم معترض به برخی پاسگاهها و فرمانداریها در چند شهر در سیستان و بلوچستان حمله کردند. برخی از ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی، حاکی از شلیک مستقیم نیروهای امنیتی از بالای پشتبام یک پاسگاه نیروی انتظامی در زاهدان است.
با ادامه اعتراضات به کشته شدن سوختبران با شلیک مستقیم نیروهای نظامی و امنیتی در سیستان و بلوچستان، عفو بینالملل نیز همچون دیگر نهادهای حقوق بشری و امام جمعه اهل سنت زاهدان به کشتار سوختبران محروم بلوچ در سیستان و بلوچستان واکنش نشان داد.
از سوی دیگر روایتهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در شبکههای اجتماعی در روزهای گذشته حاکی از اختلال شدید و کندی یا قطع اینترنت در برخی مناطق این استان است که به نگرانی از سرکوب شدید معترضان دامن میزند.
همچنین روز جمعه سازمان دیدهبان حقوق بشر از مقامهای ایران خواسته درباره تیراندازی به سوختبران در استان سیستان و بلوچستان، تحقیقاتی فوری و شفاف انجام دهند.
مقامات ایران ابتدا درباره تنش ها در سیستان و بلوچستان سکوت کردند. روز پنجشنبه برخی مقامات از عادی بودن شرایط در استان گفتند.
روز جمعه جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تربت جام، تایباد، باخرز و صالح آباد در استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی در یادداشتی در خبرگزاری ایسنا با اشاره به وقایع سیستان و بلوچستان نوشت: نمی توان مردم تحقیر کرد و آنها سکوت کنند.
در همین رابطه، عبدالستار دوشوکی، مدیر مرکز مطالعات بلوچستان در لندن گفت که سرکوب گسترده در سیستان و بلوچستان مسبوق به سابقه است. آقای دوشوکی افزود، جمهوری اسلامی از ابتدا بلوچها را غیرخودی میدانست اما این کشتار فصل تازهای از خشونت است