سخنان متناقض مقامات دولتی و فعالان بلوچ درباره پایان اعتراض‌ها در سیستان و بلوچستان

در حالی که کمپین فعالین بلوچ از ادامه اعتراض‌ها در شهرهای استان سیستان و بلوچستان خبر داده، مقامات دولتی می‌گویند که اعتراض‌ها پایان یافته است.

احمد طاهری، فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان روز پنجشنبه هفتم اسفندماه گفت که «تمامی ناآرامی‌ها» به پایان رسیده است و کل استان «در امنیت کامل» قرار دارد.

با این حال کمپین فعالین بلوچ از ادامه اعتراض‌ و اعتصاب‌ها خبر داده است. این کمپین افزود گزارش‌هایی دریافت کرده مبنی بر اینکه تعداد جان‌باختگان در اعتراضات روزهای اخیر به ۱۵ نفر رسیده است.

بر اساس این گزارش، در روز هفتم اسفند نیز اعتصاب کسبه و اصناف همچنان در شهرهای ایرانشهر، زاهدان و جکیگور ادامه دارد.

 

شامگاه چهارشنبه گزارش‌ها از قطع شدن اینترنت موبایل در اغلب مناطق استان سیستان و بلوچستان و استقرار گسترده نیروهای امنیتی و یگان‌های ویژه در بسیاری از شهرهای این استان خبر دادند. با این حال معترضان به کشتار سوخت‌بران تا ساعات بامدادی پنجشنبه در مناطقی از شهرهای زاهدان و ایرانشهر به اعتراضات خود ادامه دادند.

از عصر چهارشنبه با گسترش موج اعتراضات از سراوان به دیگر شهرها و مناطق سیستان و بلوچستان، اینترنت موبایل در بیشتر مناطق این استان از چابهار، ایرانشهر، سراوان تا زاهدان و زابل قطع شد و در برخی مناطق دیگر نیز دسترسی به اینترنت موبایل دچار اختلال شدید شد.

شماری از کاربران در توییتر، قطع اینترنت در سیستان و بلوچستان همزمان با اوج گیری اعتراضات را اقدامی مشابه قطع اینترنت در جریان اعتراضات آبان ماه ۹۸ و اقدامی در جهت فراهم کردن مقدمات سرکوب و خشونت شدید علیه مردم معترض این استان توصیف کردند.

اعتراضات در سیستان و بلوچستان پس از شلیک نیروهای انتظامی به سوی سوخت‌برانی که روز دوشنبه چهارم اسفند به مسدود شدن گذرگاه مرزی اعتراض داشتند، آغاز شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی ابعاد شلیک مستقیم به سوخت‌بران را روشن نکرده‌اند و با تداوم اعتراضات کوشیدند کشتار سوخت‌بران را به پاکستان نسبت دهند.

مقام استانداری سیستان و بلوچستان: با معترضان سراوان مماشات کردیم

محمدهادی مرعشی، معاون سیاسی امنیتی استانداری سیستان و بلوچستان، درباره ورود معترضان به فرمانداری سراوان گفت که «هیچ کشوری نمی‌پذیرد معترضین وارد جایگاه حاکمیت سیاسی بشوند و اتفاقی هم نیفتد» و مدعی شد که با معترضان با «همدلی و مماشات» برخورد شده است.

او همچنین گفت که تعدادی از افرادی که به پاسگاه سرجنگل کورین «تیراندازی کردند، شناسایی شده‌اند».

ابوذر مهدی نخعی، فرماندار شهرستان زاهدان هم معترضان را متهم کرد که با «سلاح‌های سبک و نارنجک‌انداز» به این پاسگاه حمله کردند.

این سخنان در حالی بیان شده که در فیلم‌های منتشر شده تعدادی از معترضان بدون سلاح به این پاسگاه حمله می‌کنند.

در همین حال احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان، گفت که در حادثه شلیک به سوخت‌بران «دو نفر در پاکستان و یک نفر در ایران» کشته شده‌اند.

او اضافه کرد: « نوع فضاسازی در رسانه‌های بیگانه در حوادث اخیر سیستان و بلوچستان به گونه‌ای بود که انگار یک قتل‌عام اتفاق افتاده است.»

ملک فاضلی، نماینده سراوان در مجلس، هم گفت که «یک نفر در آن سوی مرز» و یک نفر «در محل حادثه» کشته شدند و یک نفر نیز در بیمارستان جان باخته است

این سخنان در حالی بیان شده که منابع مستقل از دست‌کم ۱۰ کشته و پنج مجروح بر اثر شلیک مستقیم نیروهای انتظامی به سوخت‌بران خبر می‌دهند.