آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضایش اعلام کرد ایران برخلاف توافق هستهای، تولید اورانیوم فلزی را آغاز کرده و بر این اساس، مقدار اندکی از این ماده را پس از نصب تجهیزات جدید در سایت نطنز تولید کرده است.
این اقدام نقض برحام محسوب میشود و ایران در برجام متعهد شده که ۱۵ سال فعالیتی در تحقیق و توسعه اورانیوم فلزی نداشته باشد اما به گزارش وال استریت ژورنال، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش محرمانه خود گفت که ایران ۲۰ بهمن ماه، ۸ فوریه، پس از نصب تجهیزات جدید در تاسیسات هستهای اصفهان، مقدار کمی اورنیوم فلزی تولید کرده است.
بنابر این گزارش، اقدام ایران برای تولید فلز اورانیوم دیپلماتهای غربی را نگران کرده است زیرا می تواند برای اهداف غیرنظامی مورد استفاده قرار گیرد و جز ا اصلی سلاحهای هستهای است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲۴ دی ماه اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی فعالیت تحقیق و توسعه برای تولید اورانیوم فلزی به عنوان سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را آغاز کرده و اکنون گزارش کرده که مقداری از اورانیوم فلزی تولید کرده است.
ایران نیز همزمان به آژانس بینالمللی انژی اتمی اعلام کرد که محدودیتی در فعالیتهای تحقیق و توسعه برای خود قائل نیست و «نصب تجهیزات مربوطه برای فعالیتهای تحقیق و توسعه» را در کارخانه تولید صفحه سوخت در تاسیسات هستهای اصفهان آغاز کرده است.
پس از ابن بود که سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا ۲۷ دی ماه در بیانیهای مشترک با ابراز نگرانی از قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران در مسیر تولید اورانیوم فلزی تاکید کردند که «تولید فلز اورانیوم دارای پیامدهای بالقوه سنگین نظامی است».
در بیانیه مشترک سه کشور اروپایی تاکید شده شد که بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، ایران متعهد شده است به مدت ۱۵ سال از هرگونه اقدام در راستای تولید اورانیوم فلزی یا تحقیق و توسعه در زمینه متالورژی اورانیوم خودداری کند.
این بیانیه همچنین هشدار دادند که جمهوری اسلامی در صورتی که خواهان حفظ برجام است باید تولید اورانیوم فلزی را متوقف کند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اما ، سهشنبه ۳۰ دی ماه، در واکنش به این بیانیه گفت که «اورانیوم فلزی کاربردهای صلحآمیز» هم دارد.
خطیبزاده افزود که از نظر جمهوری اسلامی ایران تولید اورانیوم فلزی منافاتی با معاهده عدم اشاعه و تعهدات پادمانی کشورها ندارد.