بازگشت آمریکا به مجمع حقوق بشر سازمان ملل
نماینده آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه گفت این کشور بهعنوان ناظر در شورای حقوق بشر سازمان ملل شرکت خواهد کرد. او ضمن اشاره به اینکه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، این مساله را رسمی اعلام خواهد کرد، گفت موثرترین شیوه اصلاح و بهبود شورا، مشارکت اصولی است. آمریکا در سال ۲۰۱۸، خواستار انجام برخی اصلاحات در شورای حقوق بشر سازمان ملل شد و شورا را ترک کرد.
فتح و حماس در قاهره گفتوگو میکنند
رهبران دو گروه فلسطینی فتح و حماس، با میانجیگری مصر، روز دوشنبه در قاهره به گفتوگو مینشینند تا اختلافهای قدیمی را حل کنند. مصر در ۱۴ سال گذشته همواره تلاش کرده بود میان این دو گروه صلح و آشتی برقرار کند که تاکنون ناموفق بود. هانی المصری، تحلیلگر سیاسی که بهعنوان نماینده مستقل در گفتوگوها حضور خواهد داشت، معتقد است احتمال موفقیت و شکست این نشست یکسان است.
نگرانی سازمان ملل از افزایش پروندههای «توهین به پادشاهی» در تایلند
گروهی از گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه با صدور بیانیهای، با اشاره به صدور حکم ۴۳ سال زندان برای زنی تایلندی، به برخورد این کشور با انتقاد از خانواده سلطنتی اعتراض کردند. در هفتههای اخیر، دهها پرونده علیه رهبران اعتراضهای تایلند که تابوی انتقاد از پادشاه را شکستهاند باز شده است، اتهامی که احتمال میرود مشمول «خیانت علیه حکومت» شود و تا ۱۵ سال حبس در پی داشته باشد.
احتمال ضرورت واکسیناسیون سالانه برای مقابله با گونههای نوظهور کووید
ناظم زهاوی، مسئول طرح واکسیناسیون بریتانیا، گفت برای مقابله با گونههای جدید کوویدـ۱۹، واکسیناسیون سالانه یا «یک دوز تکمیلی در پاییز» شاید ضروری باشد. زهاوی تاکید کرد بریتانیا این امکان را دارد تا با شناسایی سریع زنجیره ژنوم گونههای جهشیافته، نمونههای اصلاحشده واکسن را تولید کند. آمار نشان میدهد که تاکنون ۱۲ میلیون نفر در بریتانیا دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند و طبق برنامه دولت، این رقم تا اواسط فوریه، به ۱۵ میلیون نفر میرسد.
بهای نفت به دوران پیش از کرونا بازگشت
بهای نفت خام برنت برای اولین بار پس از آغاز همهگیری جهانی کرونا، به بشکهای ۶۰ دلار رسید. همهگیری کوویدـ۱۹ از ژانویه سال گذشته اقتصاد جهان را گرفتار بحران کرد. بهرغم اینکه جهان همچنان درگیر همهگیری کروناست، تحلیلگران بازار نفت علت افزایش بها را ناشی از چند عامل میدانند که از میان آنها میتوان به مشوق ۱/۹ تریلیون دلاری آمریکا و موافقت عربستان سعودی با کاهش تولید نفت در فوریه و مارس اشاره کرد.
تلاش اوکراین برای دریافت واکسن کوویدـ۱۹ از سایر کشورها
اوکراین امیدوار است تا اوایل سال ۲۰۲۲، نیمی از جمعیتش را در مقابل کوویدـ۱۹ واکسینه کند و در حال گفتوگو با سایر کشورها از جمله لهستان است تا مقداری از ذخیره واکسن کرونایشان را دریافت کند. در پی روابط پرتنش میان اوکراین و روسیه، این کشور خرید واکسن اسپوتنیک روسی را در برنامه ندارد و تاکنون، ۲۰ میلیون دوز واکسن از طریق انستیتو سرم هند و برنامه کوواکس تهیه کرده است.
تماس آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا با تیم ناوالنی
در پی اخراج دیپلماتهای اتحادیه اروپا از روسیه، اتحادیه اروپا نشستی ویدیویی با متحدان الکسی ناوالنی، منتقد مخالف دولت روسیه، برگزار میکند که نمایندههای بریتانیا، آمریکا، کانادا و اوکراین نیز در آن حضور دارند. این اولین نشست کشورهای غربی برای بررسی پاسخ مشترک به حبس ناوالنی و اخراج دیپلماتهاست. هفته گذشته، لهستان، لیتوانی، استونی، لتونی، رومانی و جمهوری چک در واکنش به حکم زندان ناوالنی، تحریمهای تازهای علیه روسیه وضع کردند.
پاپ خواستار آزادی زندانیان سیاسی و بازگشت میانمار به دموکراسی شد
پاپ فرانسیس روز دوشنبه در سخنرانی سالانه با حضور دیپلماتهای بیش از ۱۸۰ کشور جهان، از ارتش میانمار خواست زندانیان سیاسی را آزاد کند و کشور را به مسیر دموکراسی بازگرداند. پاپ گفت مسیر دموکراسی که میانمار در چند سال گذشته در پیش گرفته بود با کودتای هفته پیش ناگهانی و باخشونت قطع شد. پاپ در ادامه ابراز امیدواری کرد با آزادی رهبران سیاسی در گفتوگو باز شود.
راهبها و پرستارهای میانمار هم به اعتراضها پیوستند
دهها هزار معترض در سومین روز اعتراضهای سراسری، به خیابانهای یانگون، پایتخت میانمار، آمدند. در میان آنها راهبهای بودایی و پرستارها نیز به چشم میخوردند. پلیس برای متفرق کردن معترضان به استفاده از ماشینهای آبپاش متوسل شد. از کودتای دوشنبه گذشته و بازداشت آنگ سان سوچی، رهبر منتخب میانمار، فراخوانها برای اعتراض و نافرمانی مدنی سراسری رو به افزایش است.
دستگیری روزنامهنگار استرالیایی به اتهام افشای اطلاعات محرمانه چین
روزنامهنگار استرالیایی پس از ۶ ماه بازداشت در چین، به «افشای غیرقانونی اطلاعات محرمانه کشور» متهم شد. چنگ لی ۴۹ ساله حدود یک دهه بود که برای بخش انگلیسی تلویزیون دولتی چین کار میکرد. او در این مدت در مراسمهای سفارت استرالیا برای شهروندان استرالیایی شرکت میکرد. روابط استرالیا و چین در یک سال گذشته دچار تنش جدی بوده است.
تاکید بریتانیا بر اثرگذاری واکسن آسترازنکا
در حالیکه آفریقای جنوبی استفاده از واکسن کوویدـ۱۹ آسترازنکا را بهدلیل اثرگذاری اندک روی بروز خفیف گونه جهشیافته در این کشور متوقف کرده است، بریتانیا اعلام کرد این واکسن همچنان از مرگ و بروز شکل وخیم بیماری جلوگیری میکند. پیشتر، یافتههای پژوهشی که هنوز داوری علمی نشده بود نشان میداد واکسن آسترازنکا در جلوگیری از ابتلای افراد جوان به نوع خفیف گونه جهشیافته کرونا در آفریقای جنوبی تاثیر چندانی ندارد.
نصب نرمافزار ناظر روی کامپیوتر دانشآموزان سنگاپوری
دولت سنگاپور طرحی را آغاز کرده است تا همه دانشآموزان برای آموزش در خانه به کامپیوتر دسترسی داشته باشند اما این طرح نگرانیهایی در مورد حریم خصوصی برانگیخته است. دولت اعلام کرده است دستگاهها باید دارای اپلیکیشن مدیریتی باشند که به معلمها اجازه میدهد صفحه کامپیوتر دانشآموزان را از راه دور ببینند و کنترل کنند.
آمار جهانی ابتلا به کرونا از مرز ۱۰۶ میلیون نفر گذشت
بنا بر تازهترین آمار رسمی، بیش از ۱۰۶/۱ میلیون نفر در سراسر جهان به کرونا مبتلا شدهاند و تاکنون، دو میلیون و ۳۱۷ هزار و ۹۴۳ نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان باختهاند. در حال حاضر، ایالات متحده آمریکا، هند و برزیل بهترتیب کانونهای شیوع کوویدـ۱۹ به شمار میروند.
افزایش شمار قربانیان سقوط یخچال طبیعی هیمالیا
در پی شکستن بخشی از یک یخچال طبیعی هیمالیا در شمال هند، بیش از ۲۰۰ نفر مفقود شدند و تعدادی در یک تونل گیر افتادهاند. عملیات امداد ادامه دارد و تاکنون ۱۸ جسد یافته شده است. بیشتر افراد گمشده در دو پروژه دولتی در ایالت اوتراکاند کار میکردند. علت این بهمن بهرغم دمای انجماد و نبود باران، هنوز مشخص نیست اما گروههای زیستمحیطی پروژههای عمرانی را بانی این حادثه میدانند.
نتانیاهو اتهام فساد مالی را رد کرد
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در دادگاه روز دوشنبه اتهام فساد مالی را رد کرد. دادگاه او که از سال گذشته بهدلیل شیوع کرونا به تعویق افتاده بود، در حالی برگزار شد که شش هفته به انتخابات پارلمانی اسرائیل و قضاوت رایدهندگان درباره عملکرد او باقی مانده است. نتانیاهو در سال ۲۰۱۹ به «رشوه، خیانت در امانت و کلاهبرداری» متهم شده بود.
احتمال مرگ سه کوهنورد گمشده در کوه کی۲
جستوجوی بالگردهای ارتش پاکستان برای یافتن سه کوهنورد در کی۲، دومین قله بلند جهان، همچنان ادامه دارد، هرچند امید به زنده بودنشان دارد کمرنگتر میشود. محمدعلی سدپارا، ۴۵ ساله از پاکستان، جان اسنوری، ۴۷ ساله از ایسلند، و خوان پابلو مور، ۳۳ ساله از شیلی، آخرین بار ظهر جمعه در تنگهای در فاصله ۳۰۰ متری قله دیده شدند.
Facebook Telegram Balatarin