بازرسان آژانس در دو سایت هسته‌ای ایران شواهدی از «مواد رادیو اکتیو اعلام نشده» یافتند

وال استریت ژورنال به نقل از سه دیپلمات آگاه گزارش داد بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نمونه‌هایی که طی پاییز سال‌جاری از دو سایت هسته‌ای ایران برداشته‌اند، شواهد تازه‌ای از وجود مواد رادیواکتیو یافته‌اند که ممکن است از اقدام ایران برای ساخت سلاح اتمی حکایت داشته باشد.

بنابر این گزارش،  آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هنوز یافته‌های جدید خود در مورد ایران را به کشورهای عضو گزارش نداده است و در حال حاضر از ایران خواسته در مورد این مواد توضیح دهد.

دیوید آلبرایت، بازرس و رییس پیشین موسسه علم و امنیت بین‌المللی، به وال استریت ژورنال گفت: «کشف مواد رادیواکتیو در این سایت‌ها نشان‌دهنده این است که ایران در حقیقت مواد هسته‌ای اعلام نشده دارد و این درحالی است که ایران چنین چیزی را انکار می‌کند.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از این چند مورد رد ذرات اورانیوم اعلام نشده را در سایت‌های مختلف ایران یافته بود، که از جمله آنها می‌توان به یافتن رد اورانیوم غنی شده در یک انبار در تهران در سال ۲۰۱۹ اشاره کرد. پس از اکتشاف این مواد بود که آژانس از ایران خواست به بازرسان اجازه دهد از دیگر سایت‌های هسته‌ای این کشور نیز بازدید کند.

جمهوری اسلامی اعلام کرده که تحقیقات آژانس بر اساس «اطلاعات ساختگی» اسرائیل صورت می‌گیرد و از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته سریع‌تر تحقیقات خود را تکمیل کند.

به گزارش وال استریت ژورنال، وقتی که آژانس در ژانویه ۲۰۲۰ از ایران خواسته بود که اجازه دسترسی به این دو سایت را بدهد، جمهوری اسلامی بارها با این درخواست مخالفت کرد، تا اینکه رافائل گروسی، مدیر کل آژانس، در شهریور ماه در سفری به تهران با مقامات جمهوری در این مورد به توافق رسید.

بر اساس این توافق، بازرسان آژانس اجازه یافتند علاوه بر برداشتن نمونه از این دو سایت، بازرسی از یک سایت دیگر را نیز آغاز کنند.

از سوی دیگر، طی مدتی که نمونه‌های گرفته شده از دو سایت مذکور تحت آزمایش بودند، آژانس فشارهای خود بر ایران را افزایش داد تا در مورد آثار اورانیوم کشف شده سال ۲۰۱۹ در تهران توضیح دهد و تاکید کرد تحقیقات تا زمانی‌که ایران در مورد تمام مواد هسته‌ای اعلام نشده توضیح دهد، ادامه خواهد یافت.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه نوامبر گذشته توضیحات ارائه شده از سوی ایران را «از نظر فنی نامعتبر» خواند و گفت جمهوری اسلامی باید «به صورت کامل و سریع» در مورد این مواد توضیح دهد. این در حالی است که جمهوری اسلامی تاکید می‌کند با آژانس در حال همکاری است.