رییس ستاد ارتش اسرائیل در هشداری صریح به دولت جو بایدن در خصوص احتمال بازگشت آمریکا به توافق هستهای با ایران موسوم برجام گفت که اسرائیل برنامههای تازه دیگری را برای حمله به ایران در سال جاری میلادی تدارک دیده است.
آویو کوخاوی، رییس ستاد ارتش اسرائیل، شامگاه سهشنبه هفتم بهمن با لحنی تند، گفت که او فرمان لازم را در این زمینه به ارتش داده است.
هشدار بیپرده ژنرال کوخاوی به دولت جدید واشینگتن در حالی است که جو بایدن تنها شش روز است در کاخ سفید مستقر شده و هنوز نشانهای از آغاز مذاکرات دولت او با ایران بر سر بازگشت آمریکا به برجام در دست نیست.
همچنین اظهارات رییس ستاد ارتش اسرائیل در آستانه ورود ژنرال کنث مککنزی، فرمانده سنتکام، ستاد مرکزی ارتش آمریکا، به اسرائیل بیان شده است.
از زمانی که پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روشن شد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چند بار برای دولت آمریکا خط و نشان کشید و حتی گفت «بازگشت به برجام، یک حماقت است که نباید اتفاق بیفتد».
اما به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، هشدار شدید و صریح رییس ستاد ارتش آمریکا، با هدف تشدید فشار اسرائیل بر دولت جدید واشینگتن، برای دوری کردن از احتمال بازگشت به برجام، بیان شده است.
ژنرال کوخاوی در سخنرانی در مرکز مطالعات امنیت ملی اسرائیل گفت که بازگشت به برجام، «هم از نظر عملیاتی و هم از نظر راهبردی، بد خواهد بود»، «یک تهدید غیر قابل قبول است» و به تشدید رقابت تسلیحات هستهای در منطقه منجر خواهد شد».
به گفته وی، «اگر برجام هنوز زنده بود، ایران تا حال میتوانست به سمت تولید بمب اتمی پیش برود زیرا برجام فاقد محدودیتها و نظارت کافی برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب اتمی بود».
ژنرال کوخاوی افزود که از فرماندهان ارتش خواسته در فکر یک سری برنامههای عملیاتی جدید و توسعه آن در یک سال آتی باشند. او افزود، کادر سیاسی (دولت) تصمیمگیرنده نهایی است اما «طرحهای عملیاتی باید به روی میز و آماده اجرا باشد».
رییس ستاد ارتش اسرائیل همچنین از وجود «یک ائتلاف منطقهای قوی» از یونان، قبرس، مصر، اردن و امیرنشینهای خلیج فارس در کنار اسرائیل برای «مقابله با محور شیعی ایرانی که از ایران تا عراق و سوریه و لبنان کشیده شده» سخن گفت و افزود که اسرائیل اکنون از «آزادی عمل گسترده در سراسر خاورمیانه» برخوردار است.
با وجودی که سخنان رییس ستاد ارتش و نخست وزیر اسرائیل با لحن محکم و با قاطعیت بسیار بیان شدهاند اما اظهار آن از زبان ایندو فرمانده ارشد نظامی و سیاسی اسرائیل، نشانههای جدی از یک تقابل زودهنگام میان این کشور با دستگاه دیپلماسی جو بایدن در آمریکا نیز به حساب میآید.
در زمان دو دولت باراک اوباما نیز اسرائیل پیوسته از گزینه نظامی علیه ایران سخن میگفت که ظاهرا هدف از آن، وادار کردن دولت واشینگتن به تشدید سختگیری در توافق با ایران بود. این رویه آن زمان کارساز نبود و به چالش جدی میان اسرائیل و دولت وقت آمریکا که جو بایدن معاون آن بود، منجر شد.