تاخیر واکسیناسیون در کشورهای فقیر به ضرر کشورهای توسعه‌یافته است

بر اساس یک تحقیق سازمان جهانی بهداشت، کشورهای ثروتمند در صورتی می‌توانند اقتصاد آسیب‌دیده خود را ترمیم کنند که به کمک روند واکسیناسیون در کشورهای در حال توسعه بشتابند.

روزنامه فایننشال تایمز روز یکشنبه گزارش داد بر اساس تحقیقی که سازمان جهانی بهداشت قرار است روز دوشنبه منتشر کند، در صورتی که ارسال واکسن کرونا به کشورهای در حال توسعه با همین روند کنونی ادامه یابد، اقتصادهای ثروتمند به دلیل اختلال در شبکه توزیع و تجارت جهانی، با زیانی تا ۲.۴ تریلیون دلار معادل ۳.۵ درصد تولید ناخالص ملی‌شان پیش از شیوع کرونا مواجه خواهند شد.

بنابر همین گزارش تدروس ادهانوم، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت، گفته است: «هر چه زمان بیشتری صرف انتظار برای تامین واکسن، تست و دارو برای همه کشورها شود، ویروس بیشتر شیوع می‌یابد، احتمال شیوع گونه‌های جهش‌یافته بیشتر می‌شود و تاثیر واکسن‌های کنونی کمتر می‌شود و شرایط احیا برای همه کشورها دشوارتر می‌شود.»

او اضافه کرد: «تا زمانی که همه [در برابر کرونا] در امان نباشند، هیچ کس در امان نیست.»

تحقیق سازمان بهداشت جهانی ماهیت درهم‌تنیده احیای اقتصاد جهانی را نشان می‌دهد و به این معنی است که حتی اگر کشورهای عمده اقتصاد جهان موفق شوند مردم خود را زودتر در برابر کرونا واکسینه کنند، آنها همچنان با آسیب‌های مهم اقتصادی شیوع کرونا مواجه خواهند بود.

به نوشته فایننشال تایمز، این تحقیق تاکید کرده است که اگر اقتصاد‌های نوظهور و در حال توسعه واکسن دریافت نکنند یا دیر دریافت کنند، قادر به بازسازی خود نخواهند بود و از این رو، کالاهای واسطه مورد نیاز برای اقتصادهای پیشرفته را نیز تامین نخواهند کرد و همچنین تقاضایی برای صادرات کشورهای توسعه‌یافته نیز نخواهند داشت.

در مجموع، بر اساس این تحقیق، تاخیر در کنترل همه‌گیری کرونا در کشورهای دارای اقتصاد نوظهور منجر به خسارت ۴.۴ میلیارد دلاری برای تولید جهانی در سال جاری خواهد شد که معادل ۵.۷ درصد تولید سالانه جهان پیش از شیوع کرونا است.

فایننشال تایمز با اشاره به اینکه نسخه‌ای از تحقیق سازمان بهداشت جهانی را رویت کرده نوشته است که این تحقیق به درخواست اتاق بازرگانی بین‌المللی انجام شده است.

بر اساس این تحقیق، بیش از نیمی از این تاثیرات بر کشورهای ثروتمند خواهد بود.

انتشار این تحقیق در حالی است که چند روز پیش دبیرکل سازمان جهانی بهداشت از کشورها و شرکت‌ها خواست واکسن کرونا را منصفانه‌تر در سراسر جهان توزیع کنند.